4/01/2009

IPRED LAGEN


Lagförslaget, som följer på ett EU-direktiv som kallas "IPRED" och väntas leda till en proposition i november, kommer bland annat innebära följande:

- Internetleverantörer kan tvingas uppge för en rättighetsinnehavare - exempelvis ett skivbolag - vilken person som har ett abonnemang från vilket fildelning misstänks ske.

- Rättighetsinnehavaren får rätt att lagra uppgifter om personer som misstänks för fildelning.

- En person som fildelar kan i teorin tvingas betala för att en dom mot personen i fråga publiceras i tidningar.


Så ska lagen fungera i praktiken:

1. En rättighetsinnehavare - exempelvis ett skiv- eller filmbolag - får kännedom om att fildelning sker från en viss IP-adress.

2. Rättighetsinnehavaren dokumenterar fildelningen och IP-numret.

3. Rättighetsinnehavaren väcker talan mot den misstänkte fildelarens internet-operatör i domstol (tingsrätten).

4. Internet-operatören får yttra sig till domstolen.

5. Om rättighetsinnehavarens bevisning anses tillräcklig tvingas internet-operatören att lämna ut information om vilken person som står bakom IP-adressen (vem som tecknat abonnemanget).

6. Rättighetsinnehavaren kan sedan ta kontakt med personen och kräva att fildelningen upphör eller väcka talan mot personen - alltså kräva ersättning i domstol.

Källa: aftonbladet .


Är det verkligen det här det svenska folket behöver för att inte ladda hem från internet, jag tror inte det kommer hjälpa iaf .. Mest bara överdrivet det mesta .. Men enligt det man läst ska det bli bra mkt lättare att åka dit för ned laddning, vilket är negativ för alla er som inte gör annat än laddar hem ;)


men jag hoppas för eran skull att ni har koll på att lagen börjar gälla idag :)


/ h



Inga kommentarer: